BM, Rohingya mültecilere gıda yardımında yapılan kesintileri eleştirdi
Birleşmiş Milletler (BM), Bangladeş’teki Rohingya mültecilere yönelik gıda yardımında dün uygulanan kesintileri “utanç verici” ve “felaket” olarak nitelendirerek eleştirdi.
BM’den yapılan yazılı açıklamaya göre, BM’nin Myanmar’daki insan hakları ihlallerini soruşturan özel raportörü Tom Andrews, Dünya Beslenme Programı’nın (WFP) Rohingya mültecilere yönelik gıda yardımını kaynak yetersizliği nedeniyle azaltmasına tepki gösterdi.
Andrews, BM üye ülkelerine yazdığı bir mektupta, WFP’nin Rohingya mültecilere gıda tedarikinde yaptığı bir dizi kesintinin açıklanabileceğini ve kesintilerin Rohingya mültecilere yapılan mevcut yardımın yüzde 30’unu geçebileceğini açıkladı.
Dün BM’ye üye ülkeleri utanç verici ve yıkıcı olarak nitelendirdiği gıda kesintilerini geri almaya davet eden Andrews, “Bu yardım kesintileri uluslararası toplumun vicdanında bir lekedir. Kamplardaki çaresiz ailelerle görüştüm. Fiyatlardaki artış nedeniyle temel gıda maddelerinde kesinti yapmak zorunda kalan Rohingya aileleri için gıda yardımındaki bu kesintileri tersine çevirmek tam anlamıyla bir ölüm kalım meselesidir.” sözlerini kullandı.
Andrews, birçok BM üye ülkesinin Arakan’a iyi sözlü destek verdiğini, ancak üye ülkelerin “boş” destek açıklamalarını hayat kurtaran eylemlerle birleştirme zamanının geldiğini vurguladı.
Bu kesintilerin etkilerinin hızlı bir şekilde tersine çevrilmediği takdirde yıkıcı ve uzun vadeli olacağını belirten Andrews, Arakanlıların bunun etkilerini nesiller boyu hissetmesinin mümkün olduğunu belirtti.
“Kesintiler yıkıcı olacak”
Andrews, “Bu kesintiler, halihazırda yaygın yetersiz beslenmeden muzdarip olan travma geçirmiş bir nüfus için yıkıcı olacak” dedi. terimleri kullandı.
Bu kesintilerin Myanmar ordusunun soykırım saldırılarından kaçan yaklaşık 1 milyon Rohingya’yı etkileyebileceğini kaydeden Andrews, WFP’nin yetersiz gıda yardımı kesintilerinin ek fon sağlanmadığı takdirde devam edeceğini belirterek, “Her bir Rohingya için aylık gıda tahsisinin değeri. Bangladeş kamplarındaki mülteci sayısı yüzde 17 azaldı.” ifadelerini kullandı.
BM Raportörü Andrews, ek destek olmazsa gıda sübvansiyonlarının önümüzdeki iki ayda üçte bir oranında azalacağını ve bunun da durumu derinleştireceğini kaydetti.
WFP’nin Rohingya mültecilere yönelik gıda kıtlığını durdurmak için acilen 125 milyon dolara ihtiyacı olduğu belirtiliyor.
WFP 17 Şubat’ta Bangladeş’teki kamplarda kalan Rohingya mültecilere kişi başı aylık 12 dolar olan gıda yardımının, kaynak yetersizliği nedeniyle 1 Mart’tan itibaren 10 dolara düşürüleceğini duyurdu.