Haber

İğneada’daki selde 6 kişinin hayatını kaybettiği tesisin sahibine 22,5 yıl hapis istendi

KIRKLARELİ’nin Demirköy ilçesi İğneada beldesinde ‘Şişli Vadi’ bungalov evlerinde tatil yapan 6 kişinin su baskını sonucu ölmesi nedeniyle tutuklanan tesis sahibi Bülent Bayrak (53) ile tutuksuz 3 sanığa 3’er yıl hapis cezası verildi. ‘Taksirle ölüme ve yaralamaya sebebiyet vermek’ suçundan 6’şar yıl 22 yıl hapis cezası verildi. Bir aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. İddianamede ifadesi yer alan selde hayatını kaybeden işletme müdürü Ümit Solmaz’ın kız kardeşi Yasemin Demir, olaydan birkaç gün önce kardeşiyle telefonda konuştuğunu belirterek, “Bana şunu söyledi. Su baskını uyarısı yapıldığını, işletmedeki müşterilerin geri dönüp paralarını göndermek istediklerini, Bülent Bayrak ile konuştuğunu, Bülent Bey’in bağırıp çağırdığını söyledi.” “Aradığını ve ‘Şu ana kadar hiçbir şey olmadı’ dediğini söyledi.”

Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesinde 5 Eylül 2023 tarihinde yaşanan şiddetli yağış sırasında ‘Longoz Ormanları’nda yer alan Şişli Vadisi’ndeki turistik bungalov ve konutların bulunduğu bölgede su baskını meydana geldi. Dere kenarına inşa edilen bungalov evlerde tatil yapan Hekim Selman Bağışlar ile eşi Mihriban Bağışlar, Suna Duman, emekli öğretmen Raile Şimşek, eşi Ahmet Baki Şimşek ve tesis müdürü Ümit Solmaz hayatını kaybetti. Sel sularına kapılan ‘Şişli Vadi’ isimli 18 bungalov konutun ruhsata aykırı olarak inşa edildiği ortaya çıktı. Özel İdare tarafından mühürlenen işyeri için yıkım kararı verildiği belirlendi. Ancak yıkım kararına rağmen sosyal medyada ‘Şişli Vadi’ adıyla tanıtımı yapılan bungalov konutların vergi levhasında faaliyet alanı olarak ‘karma çiftlik’ olarak gösterildiği belirlendi. ‘Bitkisel veya hayvansal üretimde uzmanlaşmadan üretim’ adı altında faaliyet gösterdiği tespit edilen tesislerin sosyal medya hesaplarında ‘Doğada uyanmak, doğayla uyanmak’, ‘Bol’ ifadeleriyle tanıtım yapıldığı ortaya çıktı. oksijen, düşük stres’.

Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, şirket sahibi Bülent Bayrak hakkında ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek’ suçundan gözaltı kararı çıkarıldı. Keşan’da yakalanan Bayrak ile şirket yöneticileri Sevcan Ulutürk ve Cenan Aydın tutuklandı. Ulutürk ve Aydın daha sonra avukatlarının itirazı üzerine serbest bırakıldı.

Olaya ilişkin Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianame, Kırklareli 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, tutuklu Bayrak, Büşra Gökgöz, Cenan Aydın ve Sevcan Ulutürk hakkında ‘kasten taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 3’er yıldan 22’şer yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istendi. .

UZMAN RAPORLARI

İddianamede 6 kişinin genel vücut travması ve selde boğulma sonucu hayatını kaybettiği belirtildi. Bülent Bayrak’ın birlikte kurduğu şirketi babası Bahri Bayrak’a devrettiği ve kendisinin de şirket müdürü olarak görev yaptığı belirtilen iddianamede, meteoroloji uzmanı İsmail İpek’in raporunda, olayın gerçekleştiği gün meydana gelen yağışlar anlatıldı. olay ‘aşırı yağış’ olarak tanımlandı ve ‘aşırı yağış’ olarak sınıflandırıldı. olaya bu yağışların neden olabileceği sonucuna varıldığı kaydedildi. İddianamede yer alan inşaat uzmanı Ufuk Erbay’ın raporunda, “İnşaat mühendisliği ve hatta imar kanunu, bir inşaatın yapılabilmesi için makul şartların değil, tarih boyunca yaşanmış tüm şartların sağlanmasını gerektirir, Herhangi bir şekilde can kaybı riski olsa da yapıya izin verilmemeli, bu nedenle dere kenarında yapılaşmaya izin verilmemelidir.” “Yapıların sel suları nedeniyle tahrip olabileceği her zaman öngörülebilir olup, bu nedenle çöken yapılardan sorumlu olan teknik proje sahibi, varsa yapı sahibi ve inşaat müteahhitinin ihmalkar davranmış olabileceği sonucuna varılmıştır. olay.”

ESKİ DERE YATAĞI ÜZERİNDE KURULMUŞTUR

Jeolog Orhan Arkoç, raporunda, işletmenin hemen bitişiğindeki Değirmendere’nin mevcut yatağından akmaya devam etmesi ve mevcut ağaç ve yapıların sökülmesi sonucu olayın meydana geldiğini belirterek, tesisin olayın meydana geldiği bölge muhtemelen eski dere yatağı üzerinde bulunuyordu.

‘HAYATI KORUMAK İÇİN HİÇBİR ÖNLEM ALINMADI’

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı Ömer Gültekin, raporunda meteoroloji uzmanının yaptığı tespitlerin olayla ilgili alınması gereken önlem ve sorumlulukları etkilemediğini, işletmede insan hayatını korumaya yönelik herhangi bir önlem alınmadığını belirtti. Raporda, patronun iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediği ve bu nedenlerle meydana gelen iş kazasında Foggy Valley Turz’un çalıştığı belirtiliyor. Bağırsak. Katran. Hayv. Şarkı söyleme. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı şüpheli Büşra Gökgöz’ün ikincil kusurda olduğunu, işveren adına hareket eden, iş ve işyerinin yönetiminde yer alan şüpheli Bülent Bayrak’ın ise esas kusurda olduğunu kaydetti. kabahatli.

İnşaat uzmanı Ufuk Erbay ile serbest muhasebeci ve mali müşavir Başkan Başlı’nın raporlarında, 2020 yılı Haziran ayında 4 binanın tamamlandığı, ardından 2021 yılında konaklama binalarının sayısının artırılarak müşteri kabul edildiği belirtildi. Raporda, “İnşaat ruhsatı bulunmayan tesisin 26/04/2021 tarihli yerinde tespit işleminde kaçak olduğu tespit edilmiş olup, bina tatili ve mühürlenmesine rağmen işletme faaliyetine ve müşteri kabulüne devam etmiştir. Tesis, olay tarihine kadar bu durumu devam ettirmiştir.Bina sahiplerinin (veya binaları kendileri için inşa eden veya yaptıranların), ruhsatsız bina ve yapıların inşasına ilişkin sorumlulukları olup, Bina sahiplerinin (veya binaları kendileri için inşa eden veya yaptıranların), tesis ve yapıların konaklama turizmi tesisi işletmesi olarak ruhsatsız işletilmesine ilişkin sorumlulukları bulunmaktadır. Karar olmasaydı, soruşturmaya konu olan olay hiçbir zaman yaşanmayacaktı.”

Şüpheliler Büşra Gökgöz, Cenan Aydın ve Sevcan Ulutürk, ifadelerinde Şişli Vadi İğneada isimli işletme ile sadece kağıt üzerinde ilişkilerinin bulunduğunu, tüm iş ve süreçleri Bülent Bayrak’ın istekleri doğrultusunda yürüttüklerini, kendilerinin ise işlem yapmadıklarını ifade etti. İşletmenin lisansı ve diğer işlemleri hakkında her şeyi bilmek.

‘KİMSEYE İADE YAPMAYIN, KİMSEYİ GÖNDERMEYİN’

İddianamede, selde hayatını kaybeden tesis müdürü Ümit Solmaz’ın eski eşi Hatice Kevçdoğmuş’un tanık olarak ifadesi alındı. Kevçdoğmuş yaptığı açıklamada, Şişli Vadi’de 2022 yılından bu yana 2 yıldır çalıştığını ve çalıştığı dönemde inşaatın devam ettiğini belirterek, işletmenin genel idaresini ve yönetimini Bülent Bayrak’ın sağladığını, yetkililerle bir araya gelerek sohbet ettiğini belirtti. Hafta sonları geldiğinde çalışanlar, işletmenin durumu hakkında bilgi aldı. Yapılması gerekenler konusunda talimat verdiğini anlattı. Ümit Solmaz’ın ablası Yasemin Demir, olaydan birkaç gün önce Ümit Solmaz ile telefonda görüştüğünü belirterek, “Yetkili makamlar tarafından bana su baskını uyarısı verildi. Bülent Bayrak ile görüştüm. İşletmedeki müşteriler paralarını iade edip geri göndermek istediler. Bülent Bey bana bağırdı ve ‘Kesinlikle kimseye para vermeyin. Para iadesi yapmayın, kimseyi geri göndermeyin, hiçbir şey yapılmadı’ dedi. şu ana kadar oldu” dedi.

YAĞMUR UYARISI

İddianamede, olaydan önce Kırklareli Valiliği’nin yağmur uyarılarının dikkate alınmamasının zanlıların niyetini gösterdiği iddiaları üzerine yapılan araştırmada, valiliğin yağmur uyarılarının doğru olduğu ve olaydan önce Kırklareli Valiliği’nin yağmur uyarılarının dikkate alınmadığı belirtildi. “Şüphelilerin her sağanak yağış uyarısında ‘ne olursa olsun’ kastıyla hareket ettikleri kabul edilemez; ancak eski derenin hiçbir mesleki mühendislik veya teknik müdahale olmaksızın birinci sınıf bir tarım alanının ortasında yapay bir göl oluşturması kabul edilemez. mimari destek verilmesi ve tüm izin başvurularının olumsuz geri dönüş almasına rağmen, konaklama misafiri olarak kabul edilen bir tesisin ruhsatsız olarak inşa edilmesi, işletilmesi ve sahiplenilmesi, “Müşteri kabul etmeye devam edeceğini bilerek devretmenin, müşteri kabulüne devam edeceği kabul edilir.” Ruhsatsız ve mühürlü ilan edilmesine ve yıkım kararı alınmasına rağmen aynı eylemlerin yapılması, istenmeyen sonucun öngörülmesine rağmen gerçekleşmeyeceği inancıyla hareket etmek olarak kabul edilir ve bilinçli taksir teşkil eder.”

‘OLUMLU BİR CEVAP ALMAMIŞ OLSA DA İNŞAATIMIZA DEVAM ETTİK’

Edirne’nin Keşan ilçesinde 12 bin 200 dolar ve pasaportla yakalanan Bülent Bayrak, savcılığa verdiği ifadede aylık gelirini 20 bin lira olarak gösterdi. Şişli Vadi’nin gerçek sahibi ve işletmecisi olduğunu belirten Bayrak, bungalov evlerin imalat sürecini anlattı. Ekoturizm işletmesini kurdukları yerin çoğunlukla çakıl arazi olduğunu öne süren Bayrak, “Tarıma uygun değil. 2020 yılında yaptığımız ikinci başvurumuzdan olumlu yanıt alamasak da inşaata devam ettik. 2021 yılında gölet kıyısındaki restoran benzeri yapısıyla 12 civarında misafir kabul eden konutlardan biriydi.Bu yıl yine başvurumuz üzerine İçişleri Bakanlığı ana binanın kullanılmasının kamu yararına olduğuna bile karar verdi. Tarımsal amaçlı değil ekoturizm amaçlı gayrimenkul. Ancak Kırklareli İl Meclisi’nin 3 üyesi buranın tarım alanı olduğu ve başka amaçlarla kullanılamayacağı gerekçesiyle meclisin kararına karşı çıktı. Daha sonra çalışma yapıldı. yargıya başvurdum ve mahkeme meclisin kararını kısmen ya da tamamen iptal etti.Detaylarını pek hatırlamıyorum.2022 yılına geldiğimizde ise yapılan tüm binaların bu amaçla yapıldığı gerekçesiyle işletmeye idari para cezası kesildi. Eko-turizmin amacı ruhsatsız ve imara aykırıydı. Bina tatil tutanakları hazırlanarak mühürleme işlemi gerçekleştirildi. Bu konuda daha fazla detay vermek istemiyorum. “Bildirilen bu kararın ardından yapıları imara uygun hale getirmedik ve ruhsat alamadık” dedi.

Sanıkların yargılanmasına 7 Mart’ta Kırklareli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu