Evrim Aksoy: Asansör kurallarına uyulmadığı sürece kazalar devam edecek
İZMİR – Türkiye genelinde her yıl belediyelerle imzalanan iş birliği protokolü kapsamında Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından birçok asansörün yıllık periyodik muayeneleri yapıldı. Ancak 2015 yılında yapılan düzenlemeyle asansörlerin yıllık periyodik muayeneleri yerel yönetimlerin inisiyatifine bırakıldığı için belediyeler özel şirketlerle protokoller imzalamaya başladı.
Aydın’da yaklaşık üç yıldır özel şirketlere devredilen asansör kumandaları, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Işıklı KYK Kız Öğrenci Yurdu’nda Zeren Ertaş’ın hayatına mal oldu. Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Evrim Aksoy ile asansör cinayetlerini, asansörlerin önceden kaza sinyali verip vermediğini, yeni binalarda asansör kazalarının ne anlama geldiğini anlattı.
‘KAZALAR DAVETTİR’
Her zaman hayatımızı kolaylaştırmak için çalışan asansörlerin pek çok risk taşıdığını belirten Evrim Aksoy, ilgili standartlara uygun olarak kurulmuş bir asansörün bile zamanla bazı modül ayarlarını kaybedebileceğini, hatta arızalanabileceğini söyledi. Aksoy sözlerini şöyle sürdürdü:
“Asansörlerde bulunan güvenlik ekipmanlarının bakım ve onarım çalışmaları adı altında yetkisiz kişilerce devre dışı bırakılması sonucu asansör kazaları meydana gelebilmektedir. Ülkemizde son dönemde yaşanan kazalara baktığımızda; Hizmet yeterlilik belgesine sahip yetkili servislerle bakım sözleşmesi yapılmaması, ilgili yönetimle protokol yapmış A tipi muayene kuruluşlarına periyodik muayene yaptırılmaması veya kırmızı etiket takılmasına rağmen bu asansörlerin kullanılmaması ortaya çıktı Periyodik muayenelerden sonra asansöre binmek kazalara davetiye çıkarmaktadır. “İlgili asansör kurallarına uyulmadığı takdirde kazalar maalesef devam edecek.”
‘KAMU DENETİMİ ÖZEL ŞİRKETLERE TERK EDİLMEMELİ’
Asansörlerde bakım ve periyodik muayenelerin esas olduğunun altını çizen Aksoy, kontrol faaliyetinden asıl sorumlunun ilgili kamu idaresi olan belediyeler olduğunu söyledi. Belediyelerin bu kontroller için kamu kurumlarından destek almasını öneren Aksoy, şöyle konuştu: “Kamuoyunun anlayışı gereği pazarlanmamalı, özel şirketlere devredilmemelidir. “Mevcut iktidarın yıllardır yürüttüğü piyasalaştırma ve özelleştirme yoluyla kamusal alanları daraltmasının, esas olarak insan can ve mal güvenliğini ilgilendiren hizmetlerin kâr amaçlı şirketlere devredilmesinin sonuçlarını birçok alanda yaşıyoruz. “dedi.
‘KIRMIZI ETİKETLERE DİKKAT EDİN’
Asansörlerin kaza sinyali verip vermeyeceği konusundaki sorumuzu Aksoy şöyle yanıtladı: “Periyodik asansör muayenesi sonucunda; Asansörlere yapıştırılan bilgi etiketleri, kullanıcıları asansörlerin durumu hakkında bilgilendirir. Özellikle kırmızı etiket yapıştırılan asansörler kullanılmamalı, bu asansörler eksiklikler giderilinceye kadar bina yönetimleri tarafından kullanıma kapatılmalı, eksikliklerin devam etmesi halinde belediye tarafından mühürlenerek kullanımına izin verilmemelidir. . Aynı şekilde yetkili servis firmalarının teklifleri doğrultusunda asansörlerdeki eksiklikler giderilinceye kadar aylık bakımların kullanılmasına izin verilmemelidir. Üstelik özellikle günümüzde hayatımızın bir parçası olan asansörleri kullanırken; “Olumsuz bir ses veya titreşim gibi farklı davranışlar gözlemlendiğinde, asansörde oluşabilecek sorunların önlenmesi için bina yönetimine veya asansör yetkili servisine bilgi verilebilir.”
‘BİNA YÖNETİMLERİ ŞİRKETLERİ ANLAMAYA DİKKAT ETMELİ’
Günümüzün en çok kullanılan ekipmanlarından biri olan asansörlerde kaçak uygulamaların kaza riskini artırdığına dikkat çeken Aksoy, bina yöneticilerinin asansörlerinin aylık bakımı için yetkili servis firmasıyla sözleşme imzalaması gerektiğini söyledi. Ülkemizde asansör bakım faaliyeti yapan firmaların Türk Standartları Enstitüsü’nden Hizmet Yeterlilik Belgesi almasının önemine dikkat çeken Aksoy, şunları söyledi:
“Bina yönetimleri özellikle Hizmet Yeterlilik Belgesi olmayan firmalardan Bakım Hizmeti almamalıdır. Özellikle Asansör Periyodik Muayene Yönetmeliği’nde yapılan son değişiklik ile asansör periyodik muayeneleri sırasında asansör firmalarının Hizmet Yeterlilik Belgeleri incelenerek bina yönetimlerine bilgi verilmektedir. Bu nedenle son dönemde merdiven altı bakımının azaldığını söyleyebiliriz. Bu bölümde belge maliyeti, uzman işçi gideri, mağaza gideri gibi giderleri olmayan, gözden kaçan firmalar piyasaya göre daha uygun fiyatlarla bakım hizmeti sunabilmektedir. Bu nedenle özellikle bina yönetimlerinin bu konuda dikkatli olması gerekmektedir. “Özellikle binalarımızın ortak alanları olan ve bize hizmet veren asansörlerin sağlıklı kullanımı için gerekli her türlü çalışmadan kaçınılmamalıdır.”